Почетна Регион Старо Нагорчане

Старо Нагорчане

Кокино како дестинација за време на Светската недела на вселената

По повод Светската недела на вселената, невладината World Space Week Macedonia организира посета на мегалитската опсерваторија Кокино во атарот на општина Старо Нагоричане. Екскурзијата е планирана за сабота (07.10.2017), а по посетата на Кокино, вклучена е и посета на црквата св.Ѓорѓи во центарот на селото Старо Нагоричане. Овој настан е само еден во низата настани […]

Денес празнуваме Рождество на Пресвета Богородица!

Рождество на Пресвета Богородица или Мала Богородица — еден од 12 големи празници во православието кој го слави раѓањето на Богородица. Богородица е родена во Назарет од стари и бездетни родители, благочестиви Јоаким и Ана како одговор на нивните молитви. Се слави на 8 септември според јулијанскиот календар или на 21 септември според грегоријанскиот календар. […]

Општина Старо Нагоричане

Општина Старо Нагоричане се наоѓа во Северна Македонија, а нејзин центар е селото Старо Нагоричане. Општина Старо Нагоричане како општина е формирана 1996 година, зафаќа површина од 433,41 км², а во неа гравитираат 39 населби. Во општината постојат 43 архиелошки наоѓалишта, 14 некрополи, 6 архелошки објекти и 2 осамени наоди. Археолошките наоѓалишта потекнуваат од следните хронолошки периоди: неолит, […]