Почетна Регион Ранковце

Ранковце

Нова ера за Ранковце со над 50 проекти

Кандидатот за градоначалник на општина Ранковце од Коалицијата предводена до ВМРО-ДПМНЕ, Роберт Симоновски денеска информираше дека со партиската изборна програмата во оваа општина се предвидени 50-тина проекти, инфраструктурни, за развој на туризмот, за подобрување на прекуграничната соработка и искористување на европските фондови. Од проектите 15-тина се приоритетни, а се однесуваат на изградба на водоводен систем […]

Денес празнуваме Рождество на Пресвета Богородица!

Рождество на Пресвета Богородица или Мала Богородица — еден од 12 големи празници во православието кој го слави раѓањето на Богородица. Богородица е родена во Назарет од стари и бездетни родители, благочестиви Јоаким и Ана како одговор на нивните молитви. Се слави на 8 септември според јулијанскиот календар или на 21 септември според грегоријанскиот календар. […]

Општина Ранковце

Општина Ранковце е рурална општина во североисточна Македонија, а го зафаќа просторот на Славишко Поле, кое му припаѓа на сливното подрачје на Крива Река. Административен центар на општината е селото Ранковце.  Општината Ранковце е поделена на 18 населени места и тоа: Баратлија, Ветуница, Вржогрнци, Герман, Гиновци, Гулинци, Криви Камен, Љубинци, Милутинце, Одрено, Опила, Отошница, П’клиште, Петралица, Псача, Радибуш, Ранковце, Станча. Историја Денешната општина била […]