Кратово

Земјоделците гневни на Љупчо Николовски: Зошто нè излажавте дека ќе ни дадете поголеми субвенции? (ВИДЕО)

Министерот за земјоделство во владата на Зоран Заев, Љупчо Николовски, се соочи со револтот на земјоделците. Тој денес излезе на терен, но производителите на ориз јасно му порачаа дека тој досега ги лажеше и веќе нема да му веруваат. Кога земјоделците сакаа да му постави прашање тој се обиде да избегне велејќи „Мора да одиме“. […]

Денес празнуваме Рождество на Пресвета Богородица!

Рождество на Пресвета Богородица или Мала Богородица — еден од 12 големи празници во православието кој го слави раѓањето на Богородица. Богородица е родена во Назарет од стари и бездетни родители, благочестиви Јоаким и Ана како одговор на нивните молитви. Се слави на 8 септември според јулијанскиот календар или на 21 септември според грегоријанскиот календар. […]

Општина Кратово

Општина Кратово се наоѓа во северниот дел на североисточна Македонија со административен центар во грдот Кратово. Лежи на изгаснати вулкански купи (кратери) од каде е и добиено името. Во општината се наоѓа и праисториската вселенска опсерваторија Кокино (од неолитот) и неколку антички рудници за злато од Римскиот период. Во состав на општинатКатово влегуваат и 30 села: Близанци, Вакуф, Горно Кратово, […]