Почетна Култура

Култура

„Др’ж не дај“ на Денови на комедија во Куманово

Вечерва (13.10.2017) на „Денови на комедија“ – Куманово, кумановци ќе може да ја погледнат претставата која ни гостува од Нови Сад-Србија со наслов „Др’ж не дај“. Претставата е во режија на Маја Гргиќ, а во неа ќе настапат Соња Лештар, Татјана Ѓоревиќ и Никола Ивачков. Се работи за приказна за девојка од Црна Гора и […]

„Градски вез“ во Уметничката галерија во Куманово

На 13-ти октомври (петок) во Уметничката галерија во Куманово ќе биде отворена изложбата „Градски вез – традиционалното и европското“. Автори на изложбата се Милица Пешевска –Николовска, советник етнолог и м-р Анита Трајковска Ѓорѓиевска, виш кустос етнолог. Изложбата ќе ја отворат Славица Христова и Татјана Ѓорѓиевска од Музеј на град Скопје. Сите љубители на овој вид […]